T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / YATAĞAN - Yatağan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

May

02.05.2024 tarihinde Yatağan Devlet Hastanesinde görevli Odyometrist Yakup YALÇINER okulumuza gelerek "Odyometrist Meslek Tanıtımı" programımıza katılım sağlamıştır. BU meslek gurubu Odyometrist ya da odyometri teknikeri, çeşitli işitme tarama testlerini hazırlayan ve odyometri testlerinin bir uzman tarafından yorumlanması için sonuçları hazırlayan kişidir. Bir odyometrist, KBB uzmanları ve odyologlarla birlikte çalışarak, hastaların işitme kaybının türü ve seviyesinin belirlenmesinde görev alır. Odyometristler işitme cihazları konusunda da bilgi sahibidir ve işitme cihazı üretimi üzerine de çalışabilirler. Açıklamalarda bulunmuştur. Sunumunun ardından öğrencilerimizin sorularını cevaplamıştır. Kendilerine bu güzel sunumları için çok teşekkür ediyoruz. Okul Rehber Öğretmenimiz Seren ŞAT'a bu süreci gerçekleştirdikleri için ayrıca teşekkür ederiz.

Nis

Bakanlığımız Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün ilgi yazısında; “Ben Her Yerde Varım” Projesi ile öğrencilerimizin hem meslekî bilgi ve becerilerini kullanması hem de çeşitli sosyal etkinlikler yoluyla toplumsal hayata dokunması hedeflendiği belirtilerek meslekî eğitim, toplumda ihtiyaç duyulan tüm meslekler için nitelikli insan yetiştirilmesini amaçladığından sektörle yakın temâs halinde olduğu ve Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu etkinlik ile; Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda toplumun her alanında kendini gösteren Meslekî ve Teknik Ortaöğretim öğrencilerimizin varlığının bütün ayrıntılarıyla hissedilmesi, sektörel işbirliklerinde meslekî eğitimin öneminin anlaşılması ve ahilik anlayışının meslekî eğitimdeki yerinin toplum tarafından fark edilmesi; öğretmen ve öğrencilerimizin bu bağlamda gereken çabayı ortaya koymaları bakımından etkinliğin yapılması Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 12.03.2024 tarih ve 98660553 sayılı makam onayı ile uygun görüldüğü ilgi yazı ile bildirilmektedir.

Okulumuzun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Müberra ALAGÖZ ve Sağlık Hizmetleri Öğretmeni Tuğba ERKAN 30.04.2024 tarihinde Ben heryerde varım projesi için Yukarı Bozarmut İlkokuluna ziyarette bulunmuştur. Okulun kütüphanesi için kitap hediye edilmiştir. Ayrıca okulumuz öğrencileri tarafından okumanın önemi öğrencilere vurgulanarak hediye etmiş oldukları hikaye kitaplarını bir dahaki geldiğimizde kendilerinden anlatmaları istenmiştir. Okulumuz öğrencilerinden Furkan GÜNEŞ, Rana BİLGİN, Duygu KOÇAR, Alper BORUCU, Beste ARSLAN, Eren KARAKOÇ isimli öğrencilerimiz dostluk, dürüstlük önemini içeren skeçleri ile minik öğrencilerimizi eğlendirerek farkındalık oluşturmalarını sağlamışlardır. Katılım sağlayan öğretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz.  

Nis

Okulumuz öğrencileri ile birlikte Nisan Ayı ÇEDES proje etkinliği "sevgi,dostluk,vefa" konuları için kardeş bir ilkokul belirledik. Kardeş okulumuz için hikaye kitapları, kalem, silgi tedarik sağladık.  Ayrıca öğrencilerin hoşlarına gidecek yaş pasta yaptırarak birlikte kesip yine birlikte yedik. Ardından 9/A sınıfından Elanur TUFAN, 10/c Sınıfından Yiğit İNCEL isimli öğrencilerimiz kırmızı başlıklı kız ve kurt skeçlerini gerçekleştirdikten sonra tüm öğrencilere sağlıklı beslenmenin önemini anlatarak, meyve dağıttılar. Bu güzel etkinliğimizin gerçekleşmesini sağlayan Sağlık Hizmetleri Alan Öğretmenlerimiz Gülümser ŞAHİN ve Tuğba ERKAN'a çok teşekkür ediyoruz.

Nis

Nisan Ayı ÇEDES Projesi kapsamında "sevgi,dostluk,vefa" konulu etkinliğimizi Nisan ayı süresince gerçekleştirmekteyiz. Kardeş okulumuz için hazırlamış olduğumıuz minik sürprizler, hediyeler hazırlanmış olup; kendilerini en kısa zamanda  ziyaret etmeyi planlamaktayız. Bu süreçte öğrencilerimize Sevginin önemini, dostluğun ne kadar mühim olduğunu ve vefa denilen o güzel sevgi bağlılığını hissetirerek yaşatmayı hedeflemekteyiz. Bir insanı sevmek bir toplumu sevmek demektir. Toplumu seven insan vatanına, milletine yararlı işler yapacağı için öğrencilerimize bu bilinci oluşturabilmek hedeflenmektedir. ÇEDES Nisan ayı "vefa,dostluk, sevgi" sorumlu öğretmenlerimiz Gülümser ŞAHİN ve Tuğba ERKAN'a çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Nis

26.04.2024 tarihinde okulumuza Yatağan 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda görev yapan Paramedik Mert GÜLER okulumuza gelerek öğrencilerimize meslek tanıtımı eğitimini yapmışlardır. Paramedik mesleğinin ne olduğunu? görev yetki ve alanlarının neler olduğunu? çalışma şertları hakkında açıklayıcı bilgiler vererek; öğrencilerimizin meslek hakkında sorularını cevaplandırmıştır. Kendilerine bu güzel sunum için çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu etkinliğimizin gerçekleşmesini sağlayan Okul Rehber Öğretmenimiz Seren ŞAT'a teşekkürü bir borç biliriz.

Nis

Okulumuzun Kültür ve Edebiyat Kulübü ile Gezi Kulübümüz 24.04.2024 tarihinde İzmirde gerçekleşen Tüyap Kitap fuarına gitmişlerdir. Okulumuz Gezi Kulübü Öğretmenimiz Derya YILMAZ, Kültür ve Edebiyat Kulübü Öğretmenimiz Müberra ALAGÖZ bu güzel etkinliğin gerçekleşmesini sağladıkları için teşekkür ediyoruz. Bilginin önemini kavramış bir insanın en sevdiği yazı, kitap sevgisi konusundadır. Kitapları çok seven bir insan iştahlı bir kitap sevgisi ile yaşar. Ona göre en gerçek sevgi kitaplara olandır. Kütüphanelerde, kitapçılarda, kitaplığımızda bizi koşulsuzca sevmeye hazır kitaplar.. Her ihtiyacınız olduğunda yanı başımızda duran, sayfalarını bizlere dostça sunan kitaplar… Kitap insanlara bir şeyler öğreten, kültürünü artıran, beyni çalıştıran büyük bir dosttur.

 

Nis

Okulumuzun 9. sınıf öğrencilerinin Anatomi ve Fizyoloji dersinde Boşaltım Sistemi ünitemizde böbreklerin yapısını küçük baş hayvan böbreği kesiti incelemesi yaptık. Kesit incelemesi öğrencilerimizin derse aktif katılmalarını sağlayarak öğrenmelerini daha kolay ve anlaşılır hale getirmiştir.

Nis

Okulumuzun 9. sınıf öğrencilerinden Aslı Uyar, Çiğdem Karip, Tuğçe Ünlü öğrencilerimiz tarafından 1. katta yer alan panomuza kalbin anatomisi ve fizyolojisi hakkında pano düzenlemişlerdir. Öğrencilerimize bu güzel çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Nis

18.04.2024 tarihinde Yatağan İlçe Gençlik Merkezinde gerçekleştirlmiş olan "Sevgi, Dostluk, Vefa" konulu ÇEDES projesi kapsamındaki konferansa katılım sağladık. 

Dostluk ve vefa bilincinde olanlar, insanlara eziyet ve zulmetmeye yanaşmazlar. Sorumluluk sahibidirler. Ne denli ağır bir sorumluluğun altına girerlerse girsinler, asla dostlarının sorunlarına çözüm üretmekten kaçınmazlar. İçleri ne kadar yanmış olursa olsun, af edicidirler, en zor zamanda bile bağışlamaktan kaçınmazlar. Yanlış yaptıklarında özür diler ve hatalarını düzeltirler. Merttirler, yüreklidirler, erdemlidirler, gönüllerinin enginliği yaşam içerisindeki pratiklerine yansıtırlar. 

Nis

Okul Rehber Öğretmenimiz Seren ŞAT tarafından 17.04.2024 tarihinde "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" konulu sunumunu velilerimize sunmuştur.  Bu güzel sunumları için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. 

 

1.KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?

 

 

 

Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılık ile fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle veya acı çekmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranış, KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİR.

 

" ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA YA DA UĞRAMA TEHLİKESİ ALTINDAYKEN BAŞVURABİLECEĞİNİZ KURUM VE KURULUŞLAR "

 

1. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri

2. KOZA-Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri

3.. Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı

Nis

17.04.2024 tarihinde okulumuzun değerli velileri ile birlikte veli toplantımızı gerçekleştridik. Toplantımıza Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Okul Müdürümüz Süleyman ÜSTÜN'ün açılış konuşmaları ile toplantımız başlamıştır. Toplantı günden maddelerimiz aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir. Katılım sağlayan tüm velilerimize teşekkür ediyoruz.

GÜNDEM:

  1. Açılış, yoklama, gündem okunması ve sınıf veli temsilcisi seçimi.
  2. Öğrenci velileriyle tanışma, veli
  3. Öğrencilerin sağlık, beslenme, başarı ve sosyal durumlarının görüşülmesi.
  4. Verimli ders çalışma yöntemleri ve derslere motivasyon konusunda bilgi verilmesi.
  5. E-okul bilgi ve telefon numaralarının güncellemesi ve okul hakkında bilgi sunulması
  6. Okul güvenliği konusunda bilgi sunulması, öğle yemeği bilgisi verilmesi
  7. Davranışlarda model oluşturma
  8. Öğrenci-öğretmen-veli ilişkisinin eğitim-öğretim açısından önemi
  9. Okul-aile-öğretmen-öğrenci ilişkilerinin önemi
  10. Planlı ve disiplinli yaşam modeli oluşturma
  11. Öğrencinin çalışma araçlarını eksiksiz okulda bulundurması ve özen göstermesi
  12. Kılık kıyafette düzen ve temizliğin sağlanması
  13. Okula geliş saatlerine ve kahvaltısına itina gösterilmesi
  14. Olumsuzluklarla karşılaşıldığında ilk olarak diyalog ve sınıf rehber öğretmeniyle iletişim yolunun tercih edilmesi
  15. Dilek ve temenniler

Nis

17.04.2024 tarihinde Yatağan Sosyal Hizmetler Merkezinde görevli personeller tarafından velilerimize "kadına yönelik şiddetin önlenmesi" konulu seminer verilmiştir. Kadına yönelik şiddetle nasıl mücadele edilir?

    Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunanlar, bulundukları yerin yakınındaki polis veya jandarma karakoluna başvurarak şikayette bulunabilirler. Polis veya jandarma, derhal tedbir alınması gereken durumlarda önleyici ve koruyucu tedbirleri alır, diğer durumlarda Cumhuriyet savcılığına yönlendirir. Açıklamalarda bulunmuşlardır. 

Nis

 

Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklar; oyun oynama bozukluğu, kumar oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı alt davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türü teknoloji bağımlılığı olarak tanımlanır. Okulumuzun öğrencileri 02/04/2024 tarihinde Yatağan İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Doktor ve sağlık personeli tarafından eğitim verilmiştir. Bu güzel eğitimin verilmesini sağlayan Yatağan İlçe Sağlık Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz.

Nis

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölüm nedenleri sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve daha uzun süre maruz kalınması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının artışı gerekse yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle kansere bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.

Teknolojinin ve tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçların daha etkin kullanılması ve halkı bilgilendirme/bilinçlendirme/farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi amacıyla düzenlenen “1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleri, kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı verilerine göre;  küresel bazda 19.2 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, kansere bağlı 9.9 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermektedir.  Okulumuzun 2. katında yer alan panomuza kanserde farkındalığı artırmak amacı ile pano hazırlanmıştır. Emeği geçen öğretmenimiz Hacer EROL'a ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

 

Eyl

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ YAPACAK ÖĞRENCİLERİMİZ; Yönetmeliğin belirlediği görev ve yetkiler çerçevesinde stajımızı gerçekleştierceğiz.